Răceala – o boală mai complexă decât pare

Răceala, o boală mai comună decât ea nu există. Şi totuşi boala asta a reuşit să ocupe locul 3 in „Top 10 Boli Misterioase”, locul 1 fiind ocupat de SIDA şi locul 2 de Boala Alzheimer.

Dat fiind că atât eu, cât şi alţi cunoscuţi de-ai mei s-au lovit recent de această boală, m-am hotărât să fac nişte cercetări şi să încerc să pun cap la cap un articol atât informativ, cât şi util, pentru toată lumea. O să includ în articol: informaţii generale, cauze, simptome, moduri de transmitere şi tratamente: atât medicale cât şi alternative.

Vă recomand să-l citiţi până la capăt, chiar dacă la prima vedere pare plictisitor.

Să purcedem…

Ce este răceala?

Răceala nu este decât o viroză respiratorie (viroza este o infecţie determinată de un virus). Totodata nu cred că există boală mai cunoscută şi mai comună decât răceala. Toată lumea ştie cum se manifestă, toată lumea o recunoaşte, încă din fazele incipiente ale bolii. Toţi ne dăm seama că am răcit, când începe să ne doară gâtul, capul, când ni se înfundă nasul sau curge abundent. La unele persoane apare şi febra. Eu de exemplu fac febra când sunt răcit. E o febră blândă, nu genul care te ţine ţintuit în pat.

Răceala se face simţită abia la 2-3 zile după ce s-a instalat în organism, şi simptomele o durată de la 2 până la 14 zile, deşi statisticile arată că peste două treimi din bolnavi se vindecă în cel mult o săptămână. Dacă simptomele se prelungesc peste 14 zile, atunci fuga la medic pentru că s-ar putea să fie o reacţie alergică la vreo ceva.

De ce răcim?

Studiile arată că exista peste 200 de virusuri diferite, care provoacă raceala, dar un procent de la 30% până la 50% din cazurile de răceală sunt provocate de virusuri neidentificate… deci grădina e mare.

Mulţi cred că răceala survine doar în anotimpurile reci, sau pur şi simplu în urma expunerii la temperaturi joase a corpului. De fapt frigul, statul în curent, capul descoperit şi alte ipoteze ale apariţiei răcelii influenţează aproape nesemnificativ boala răcelii. Şi acum probabil vă întrebaţi de ce totuşi răceala e mai frecventă iarna. O să dedic un paragraf întreg pentru a explica de ce răcim mai mult iarna.

Totuşi.. de ce răcim daca nu frigul, curentul şi alte „ipoteze” sunt cauza? Alţi factori care sunt un risc pentru apariţia răcelii sunt: polipii nazali, bolile alergice care afecteaza mucoasa nazală (unii poate ştiu, alţii poate nu: mucoasa este „căptuşeala” nasucului pe interior, şi nu „mucii”), stresul prelungit (da! stresul poate provoaca răceala), extenuarea fizică, fumatul (atât activ, cât şi pasiv), mediile de lucru toxice, lipsa somnului şi a odihnei, depresia, praful, oboseala accentuată, şi mai sunt dar mă opresc aici, acestea fiind cele mai des întâlnite.

Cum răcim?

Studiile arată că virusurile răcelii pătrund în organism prin mucoasa bucala (prin gură , pentru cei care nu cunosc exact sensul expresiei), prin mucoasa nazală (am explicat mai sus ce-i cu asta), şi prin mucoasa oculară.

 • Pentru mucoasa bucală formulele sunt simple:

1. Nu ne spălăm pe mâini înainte să mâncăm

2. Nu spălăm fructele/legumele înainte să le mâncăm

 • Pentru mucoasa nazală e o eplicaţie un pic mai mare dar tot simplă:

Aici are un oarecare rol temperatura scăzută. Umezeala şi tempertatura scăzută sensibilizează mucoasa nazală, care e un fel de poarta de intrare a virusurilor în organism. Sensibilă fiind, unul din cei peste 200 de virusuri, vine, îşi face culcuş, şi începe totul.

 • Pentru mucoasa oculară… nu am găsit nicăieri o explicaţie concretă. Ipoteza mea e că un sistem imunitar slăbit favorizează pătrunderea în organism a virusului prin mucoasa oculară.

De ce răcim mai mult iarna?

„Răcim pentru că e frig” e o scuză. Explicaţia reală este că, după cum am zis mai sus, temperatura rece sensibilizează mucoasa nazală, care după piele, e urmatoarea barieră împotriva viruşilor. O să vi se pară ciudat, dar iarna, răcim la cald. Cum? Simplu: mergem afară, unde sunt sub 0 grade, e foarte frig, mucoasa nazală e sensibilă în urma expunerii. Întrăm într-un magazin, într-o cafenea, în autobuz, în casă. Toate locurile astea sunt călduroase, favorabile existenţei virusului. Într-una din toate cele menţionate există cel puţin o persoană care poartă virusul. Tuşeşte o dată şi deja virusul e în aer. Daca ai ghinionul să fii aproape de persoana respectiva, l-ai inhalat. În cafenea virusul din aer a ajuns pe ceaşca din care bei, şi voila, a întrat în tine. Deşi e iarnă şi e rece, ne îmbolnăvim la cald. Un pic anapoda, dar natural.

De ce răcim vara?

Afară sunt 40 de grade Celsius. Lumea e la plajă, alţii transpiră stând pe loc, iar noi stăm cu pastilele în buzunar şi cu un şerveţel, ne suflăm nasul. Ironic, vara răcim din cauza frigului. Cum? Toţi căutăm să ne răcorim prin diverse metode: o ingheţată, un suc rece, o baie în bazinul cu apă rece, lenevitul într-o cameră cu aerul condiţionat setat pe o temperatură foarte rece. Dupa ce am explicat mai sus, e simplu să ne dăm cu toţii seama ca mucoasa nazală e sensibilă, afara e cald, favorabil virusurilor şi virusul inevitabil, cu prima ocazie, îşi face un culcuş în organism.

Simptomele răcelii

Deşi uşor confundabile cu ale altor boli, simtpomele răcelii există şi nu sunt în număr tocmai mic. Am să înşir in continuare o listă cu toate simptomele cunoscute mie, plus ce am mai găsit în scurta mea cercetare în privinţa răcelii.

Simptomele răcelii:

dureri de gât; înroşirea gâtului; dureri de cap; febră; înfundarea nasului; secreţii nazale abundente; stranut; stari usoare de oboseală; lăcrimare excesivă; frisoane; poftă de mâncare redusă; dureri musculare; secreţia nazala trece de la transparentă la o culoare galbenă sau verzuie;

Răceala se poate complica sau asocia cu o infecţie bacteriană a gâtului, de genul amigdalitei şi a sinusurilor, provocând dureri faciale intense la nivelul acestora. Febra creşte şi secreţiile gâtului se elimină prin tuse. E recomandată atenţia unui medic în cazurile astea.

Moduri de transmitere a răcelii

Modul de transmitere a răcelii diferă de la caz la caz, depinzând de tipul virusului care o proboacă. O să enumăr câteva moduri de transmitere şi o să le explic.

 1. Prin inhalarea picăturilor suspendate în aer care sunt acolo pentru un timp îndelungat. De unde provin ele? Toată lumea tuşeşte, însă nu toată lumea îşi acoperă gura când tuşeşte. Când tuşim, inevitabil aruncăm afară o cantitate de lichid din gât/gură. De ce nu se vede? Pentru că toate picaturile sunt microscopice, deci invizibile ochiului liber. Dacă acoperim gura, observa că uneori palma se umezeşte dupa tuşit. Acesta e cel mai frecvent mod de transmitere a răcelii.
 2. Prin inhalarea picăturilor mai mari ale secreţiilor, care sunt în aer pentru scurt timp. Cum? La fel, prin tuse. Se întâmplă ca cel ce tuşeşte să nu îşi acopere gura în totalitate. Şi o data cu picaturile microscopice iese şi o picatură mai mare care scapă pe langă mână. Se întamplă ca tu să râzi, să zici un cuvânt lăbărţat şi totodată să fii în faţa celui care tuşeşte. Inevitabil te scuipă în gură, fără intenţie, dar te contaminează. Ăsta e un mod mai rar întâlnit de transmitere a răcelii.
 3. Prin contactul secreţiilor cu pielea (cea a mâinii), care ulterior intră în contact cu nasul sau cu ochii. Cum? Păi.. cineva a tuşit în palma proprie după care a dat mâna cu prietenul său, şi-a ţinut iubita de mână sau a atins alt obiect cu mână respectivă. Inevitabil, prietenul cu care a dat mâna, iubita şi persoanele care vor atinge obiectul, vor contacta virusul. Un mod de transmitere destul de frecvent.
 4. Un mod clasic de transmitere: bautul după o persoană bolnavă din aceeaşi cană/sticlă. La fel şi folosirea aceloraşi tacâmuri.

Studiile arată că riscul transmiterii infecţiei de la un bolnav este între ziua a doua şi ziua a patra de la îmbolnăvire, când nivelul virusului în secreţii este cel mai ridicat.

Datorită faptului că există un numar atat de mare de virusuri, fiecare virus având propriul antigen (imediat vă explic ce e un antigen), nu s-a putut creea un vaccin care să prevină răceala.

‡ Antigenul este o substanşă straină organismului, capabila să declanşeze reacţia sistemului imunitar, care în consecinţă, va crea anticorpii necesari combaterii virusului. Ce legatură are asta cu vaccinul? Păi, vaccinul nu e nimic altceva decât un preparat biologic, care are în compoziţia sa:

 1. germeni omorâţi(inactivaţi) ai unor virusuri, care declanşează o reacţie imunitară temporară, genul acesta de vaccin necesitând repetarea vaccinului dupa o perioadă de timp (ex: vaccin antiholeric, antigripal)
 2. germeni vii atenuaţi, care declansează o reacţie imunitară similară cu infectarea organismului. Genul acesta de vaccin nu necesită decât o injectare (ex: vaccin antirujeolic, antirubeolic)
 3. anatoxine, care se obţin prin modificare atât chimică, cât şi fizică. Acest gen de vaccin este folosit atunci când toxina unui germen face stricăciunile (ex: vaccin antidefteric, antitetanic)

Cum tratăm răceala?

Nu cu indiferenţă. Răceala are doua feluri de tratament: unul naturist/băbesc şi unul medical. Recomandarea mea ar fi să le combinaţi, pentru obţinerea de rezultate optime. O să înşir mai ambele tratamente cu detaliile de rigoare. Ca o notă aparte, voi menţina un al treilea tip de tratament pentru răceală.

 • Tratamentul Naturist

Usturoiul

Usturoiul previne atât cât şi vindecă răceala, şi nu numai. Cum?! Păi pentru început usturoiul e cel mai bun antigripal cunoscut la ora actuală. Ce îl face aşa bun? Usturoiul pur conţine peste 20 (da! douăzeci) de agenţi antivirali şi antibacterieni. În al doilea rând, i s-a dus vestea usturoiului prin popor, că ar fi bun la răceală şi la gripă, aşa că pe langa cei 20 de agenţi, are şi un mic efect Placebo.

O metodă de tratare cu usturoi: zdrobiţi cinci căţei de usturoi, amestecaţi-i cu aproximativ zece linguriţe de miere de albine. Luaţi câte o linguriţă din jumătate în jumătate de oră.

‡ Ştiu ca prima reacţie pe care o aveţi este una de genul: Bleah!, dar credeţi-ma ca face minuni combinaţia asta. Am încercat-o şi eu.

Supa caldă

Nu, nu e doar mâncare. O supă caldă cu pătrunjel şi mărar face minuni. Cum? Supa are legume în ea, legumele au antibiotici naturali. Susţine de minune tratamentul medical. Chiar dacă nu aveţi poftă de mâncare, mâncaţi supă.

Totodata e si un bun hidratant.

Sucuri citrice

Sucul de lămâi sau grepefruit, combinat cu o linguriţă, poate două de miere de albine, face minuni. Înainte de stoarcere, fructele se dau pe răzătoare pentru a îndeparta coaja, care se va adauga ulterior în sucul obtinut din stoarcere. Se completeaza cu un pic de apă tot amestecul şi se lasa aproximativ două ore la macerat. Trei-patru pahare din acest elixir într-un interval de 12 ore te pot scuti de pastile.

Totodata e un bun hidratant.

‡ Pe viitor o sa dedic un articol numai efectelor medicale ale fructelor şi în special a vitaminei C.

 • Tratamentul Medical

Repaus la pat

Este bine sa stai în pat când eşti răcit, însă nu e bine să stai numai în pat. Nu evita să te mişti, sa iei aer şi sa ai activitate.

Este recomandat să dormiţi pe o pernă înaltă când sunteţi răciţi.

Aspirină şi paracetamol

Aspirina scade febra iar paracetamolul elimină durerile de cap. Eu vă recomand Paracetamol Sinus, deoarce conţine şi decongestionante (ajută la desfundarea nasului unde e cazul).

‡ Atenţie: dacă aveţi sub 18 ani, nu luaţi aspirină în timpul răcelii sau a gripei. Provoaca sindromul Reye, care duce la coma, şi ulterior la moarte. Pentru sindromul asta nu există, încă, un leac.

‡ Pe viitor o sa dedic un articol sindromului Reye.

Sirop de tuse

E bine să luaţi un sirop ce conţine ambroxol, pentru a ajuta la expectorare. De ce? Pentru că tusea face bine. Tusea cu expectoraţii face şi mai bine. Expectorând secretiile cu virus în ele, e un lucru foarte bun pentru organism. Un sirop care provoacă asta e mai bun decât unul anti-tusiv, care te-ar face să reţii totul în tine.

Lichide multe

Este indicat să bei cel putin 2 litri de lichide pe zi când eşti răcit. Sunt medicamente care provoacă transpiraţie abundentă, iar apa pierdută prin transpiraţie trebuie pusă la loc. Vă recomand să beţi numai ceai, sau dacă nu, apă plată.

 • Al treilea tip de tratament sau „a da ratonul la veveriţă

Toată lumea a auzit de Aspirina Săracului. Peste tot se aude că sexul face bine la răceală. Cum se poate explica asta? Nu.. nu e vorba de faptul că transpiri ca purcelu şi prin transpiraţie mai elimini din boală. Puţini ştiu ce se întâmplă cu adevarat cu organismul uman în timpul actului sexual. Deşi la exterior e haotic de-a dreptul, la interior are loc un haos bine orchestrat şi uneori chiar sanătos atat pentru corp cât şi pentru psihic.

Pe lângă efectul Placebo pe care-l are zvonul, actul sexual creşte nivelul de imunoglobulină A în corp, care la rândul ei întăreşte sistemul imunitar şi luptă împotriva virusului. Studiile arată ca două partide de sex pe saptămână, când eşti răcit, sunt ok şi te ajută. Însă, dacă ridici numărul de partide, imunoglobulina A scade şi atunci nu mai are nici un efect. Aşa că daca vrei să te vindeci făcând sex, nu fii iepuraş.

‡Probabil dupa tot ce aţi citit până acum, vă întrebaţi ce e ălă „efect Placebo”. Pe viitor o să scriu un articol dedicat acestui efect.

Sper ca articolul acesta să vi se fi părut cel puţin intersant şi pe viitor să va fie util. O să mai revin cu articole de genul şi asupra altor boli mai mult sau mai putin comune.

To be continued…

About these ads

56 comentarii (+add yours?)

 1. Dida
  Iun 11, 2008 @ 19:57:43

  Aspirină şi paracetamol…
  Cineva ar spune şi Fervex, fir-ar… :))
  Şi eu fac febră când răcesc şi multe alte efecte adverse :(.
  Ştii când te-ai contrazis cu Andrei pe tema asta cu febra, ba că transpiri, ba că nu… Uneori transpir, alteori nu. Probabil sunt mai multe tipuri de febră sau o fi în funcţie de cauză, să scrii şi de asta :P

 2. iulianmd
  Iun 11, 2008 @ 20:05:21

  Febra e modalitatea corpului de a lupta impotriva unei infectii din corp. Intensitatea ei este data de puterea virusului. O sa scriu un articol numai despre febra, cat mai curand.
  Cat despre transpiratie, apare numai dupa febra. Nu ai cum sa transpiri in timpul febrei.. febra ridica temperatura tocmai ca sa lupte.. transpiratia iese ca sa aduca corpul la temperatura normala… ar fi un pic pe dos ca al nostru corp sa lupte impotriva infectiei si sa-si puna piedica singur in asta, transpirand.

 3. Ceferistu
  Iun 11, 2008 @ 20:29:44

  Quote „Cat despre transpiratie, apare numai dupa febra. Nu ai cum sa transpiri in timpul febrei..” Told you :P

 4. Iulius - Club Doisprezece Terese
  Iun 12, 2008 @ 09:34:38

  10 beri şi îţi trece orice răceală.
  Alternativ, funcţionează si vreo trei baterii de Cotnari

 5. iulianmd
  Iun 12, 2008 @ 09:37:39

  De fapt consumul de alcool nu e recomandat in timpul racelii.. :)

 6. schumi
  Iun 12, 2008 @ 10:58:15

  Cei care consuma moderat bauturi alcoolice duc o viata mai sanatoasa si mai lunga, in comparatie cu cei care nu beau deloc alcool si chiar sunt feriti de „banala” raceala. deci iulius, te sustin…desi cred ca 10 beri e putin exagerat;)

 7. Iulius - Club Doisprezece Terese
  Iun 12, 2008 @ 14:29:52

  Sau, mai este o alternativă, dacă nu doreşti sa bei. Dacă eşti racit, o tavăleală bună cu femeia şi îţi trece tot, GARANTAT ;)
  Vorbesc doar din ştiute, nu din auzite ;)

 8. iulianmd
  Iun 12, 2008 @ 19:57:56

  cred ca am explicat cum functioneaza asta..

 9. dr_cirlica
  Iun 17, 2008 @ 10:50:04

  Acoolul nu face decat sa-ti „amorteasca simturile” si pe langa asta te si deshidrateaza (acoolul stimuleaza diureza = curge mai mult pipi din voi). Datorita perioadei postfebrile (cand transpiri dupa febra = defrvescenta) organismul pierde f multe lichide si electroliti (minerale), indicat fiind sa bei cat mai multe lichide (exclus alcool. Deshidratarea este cel mai periculos lucru in raceala….asa ca lasati-o mai moale cu acoolul..

 10. dr_cirlica
  Iun 17, 2008 @ 10:51:44

  Faza cu portia de „amor turbat”…..nu-ti mai arde nici sa respiri in raceala ….dapai sa mai faci si ceva miscare.

 11. dr_cirlica
  Iun 17, 2008 @ 10:53:55

  P.S.Tratata, gripa, tine o saptamana… netratata tine doar 7 zile
  P.P.S. Paracetamol/ibuprofen si lichide s-aveti ce transpira

 12. ionut
  Sep 06, 2008 @ 12:33:22

  lamuriti-ma si pe mine va rog..eu am 19 ani. de la 15 ani nu am mai racit si nu ma protejez deloc de obicei….adica am racit dar nu trecea de 2 stranuturi pe zi si o foarte usoara durere in gat si daca dormeam invelit sau imi faceam un ceai pana a 2-a zi imi trecea iar acum sunt racit de 3 saptamani si nu imi trece.am luat si antibiotice am incercat si cu fervex vit c si ceaiuri calde. am fost si la medic dar tot nu imi trece:) ce e de facut?

 13. iulianmd
  Sep 08, 2008 @ 21:48:20

  ai o radacina mai ciudata de raceala.. da-i pace.. trece de la sine.. si pe mine ultima m-a tinut aproape 2 saptamani… si cu tusea mult mai mult.. cu rabdarea treci si marea..

 14. Stefan
  Oct 04, 2008 @ 09:10:45

  ionut spune:
  septembrie 6, 2008 at 12:33 pm

  draga ionut,
  nu pana de curand eram in aceeasi situatie cu tine.. nu mai racisem de multi multi ani. a fost nevoie de un paintball in miezul noptii, o transpiratie abundenta si un vant rece ca sa racesc puternic si aproape sa dau coltul de la mult prea multe pastile luate deodata. acum racesc mult mai usor. sfatul meu este.. nu esti superman! si nici nu ai o configuratie genetica speciala care te protejeaza de raceli :) o sa racesti in curand.. nimeni nu scapa! >:)
  leacuri? are dreptate md.. supa.. paracetamol sinus.. fervex si partida de sex cu o prietena ..

 15. alexandra
  Oct 16, 2008 @ 11:50:01

  Cineva ma tot bate la cap sa mananc kiwi de cand sunt racita….

 16. Condrea Daniel
  Oct 24, 2008 @ 21:22:49

  sunt racit si cineva mi a recomandat sa iau bitter suedez insa nu mi a zis care sunt efectele acestuia in tratarea racelii!?

 17. Andrei-21
  Noi 16, 2008 @ 13:55:51

  Buna, am citit si eu articolul dar tot nu imi pot explica de ce racesc asa de des. Am 21 de ani si sunt saptamani cand racesc si de 2-3 ori pe saptamana. De obicei imi curge nasul foarte tare(ceva incolor) si in maxim 2 zile imi trece dak iau humex tablete.Astept si eu un raspuns referitor la cauza si tratament.

 18. alex
  Feb 02, 2009 @ 07:12:35

  Eu am probleme mult mai complicate. Cand capat niste virusi in mucoasa nazala, datorita alergiei probabil ce mi-a afectat mucoasa si sensibilitatii dobandite la sinusul frontal, nasul meu nu mai curge sa elimine virusii, ci se usuca, si parca il simt imbacsit.

 19. iulianmd
  Feb 02, 2009 @ 09:07:34

  ma depasesc procesele pe care le descrii tu aici, asa ca nu iti pot da un raspuns pe masura

 20. cris
  Feb 26, 2009 @ 11:46:28

  am stat 3 zile cu temp intre 38.6 si 38.9, am luat eferalgan si Zinat, fara efect in scaderea temp., acum a scazut in a 4a zi. In timp ce aveam temperatura imi era foarte frig, tremuram sub plapuma, este normal ?

 21. iulianmd
  Feb 27, 2009 @ 13:53:13

  da, asa se manifesta temperatura.. ti-e frig, desi corpu e foarte incins

 22. cristina
  Apr 18, 2010 @ 19:54:58

  pfff

 23. mary
  Sep 21, 2010 @ 10:42:36

  fir-ar,acum am inteles de ce tratamentul cu aspirina saracului nu functioneaza la mine(de retinut:doar 2 partide pe saptamana….):)).multumesc!;).Felicitari pentru blog!

 24. dkjfhgdjs
  Oct 17, 2010 @ 11:42:04

  daca ai nasu infundat potzi sa til desfunzi punanad cateva lingrite de sare intro cana cu apa calduta amesteci pana se dizolva toata sare (pui sare cat sa se faca potroaca) si te duci in baie si iti pui putina in nas si o tii acolo 2-3 secunde . o sa vezi ca te ustura putin dar dupacee no sa mai fii infundat. am incercat si yo si a mers . incercati cu toata incederea. stiu ca suna ciudat si mie mi sa parut (nu o credeam pe mama mea dar a mers) (scuze de scrisu cu greseli da naveam timp)

 25. dkjfhgdjs
  Oct 17, 2010 @ 11:44:40

  am uitat sa nu inghititi apa nu stiu de ce da nu e bn si nici sa nu ajunga pe gat

 26. dani
  Mar 07, 2011 @ 21:28:41

  eu acum sunt racit..si am febra…dar akm k am citit…o sa ma vindec mai repede:D

 27. Iuli
  Mar 17, 2011 @ 21:09:28

  Sunt un caz „extraordinar”. Când cineva e lângă mine și e puțin bolnav, clar, o iau. Nu pot evita. În acest sezon am fost răcită de 7 ori. ȚIN NUMĂRĂTOAREA ! Primul grad în scădere, prima răceala, oleacă urcă, poc, altă răceală. Și nu din alea, oleacă îmi curge nasu, nu nu, din alea afuriste, nu mă pot ridica din pat, mă doare ebsolut tot ! Dorm continuu, mă trezesc, merg la baie, merg în bucătărie, mănânc niște legume și fructe și înapoi, pat-somn. Acuma m-am răcit a 8-a oară, IT SUCKS ! Am început să iau vitamine (A-Z Retard Doppelherz Aktiv), vreau să îmi întăresc puțin sistemul imunitar, nu mai știu ce să fac.Mănânc sănătos, am grijă de mine, mă feresc cât pot de oameni bolnavi, încerc să fiu pozitivă „nu am să mă răcesc ! ” ghici…..după 2-3 zile, praf. Credeți că o să mi se întărească câtuși de puțin sistemul imunitar, sau o să rămânc așa „defectă” ? ~x( Thank you.

 28. radu
  Apr 01, 2011 @ 19:48:02

  bun articol

 29. doru
  Aug 13, 2011 @ 04:05:45

  am si eu o problema ,poate cineva a mai patit o ,am lucrat 3 ani pe masina cu aerul conditionat la maxim ,acuma m am operat de 3 ori o rinita alergica si o infectie a sinusirilor ,insa ma tot dor ochi sau mai bine zis sub ei ,o iesi vreodata de la sine ? sau ar trebui sa fac ceva ?

 30. iulianmd
  Aug 13, 2011 @ 09:42:49

  mergi la un ORL-ist bun, cel mai bun pe care-l gasesti… cam asta ar trebui sa faci

 31. Masaj erotic Todd
  Aug 28, 2011 @ 10:56:00

  Interesant post. O sa incerc sa citesc cat mai multe. Continua tot asa ! Todd

 32. Domnişoara D
  Aug 31, 2011 @ 21:57:04

  dude pe bune ca ai dat accept unui comment de la un un salon de masaj erotic? :))

 33. iulianmd
  Aug 31, 2011 @ 22:06:23

  nici n-am bagat de seama :))) acu daca stau sa ma gandesc, cred ca asta-i motivu pt care era la spam

 34. Domnişoara D
  Aug 31, 2011 @ 22:53:06

  minciuni!

 35. ema
  Oct 07, 2011 @ 11:02:11

  in raceala NU se iau antibiotice,adica nu zinnat!fervexul contine paracetamol,asa k nu il luati impreuna cu paracetamol sinus!!!!

 36. Serban OPRISESCU
  Noi 20, 2011 @ 12:10:54

  As avea o nelamurire. Exista medici care sustin ca zaharul, dulciurile, suprima sistemul imunitar, si practica medicala a dovedit acest lucru. Dulciurile sunt contraindicate total in timpul racelilor din acest motiv, dar si la bolnavii de cancer (e logic cred). Daca pui in fatza leucocitelor o farfurie cu microbi si una cu zahar, la care oare se vor repezi? La cea cu zahar, desigur.
  De asemenea, e dovedit ca zaharul e pro-inflamator accentueaza inflamatiile mucoaselor, alimenteaza micozele.
  De aceea mierea mi se pare ciudat ca e recomandata, in fine…
  Usturoiul e OK, aveti perfecta dreptate.
  Dar oare ceva anti-inflamator? Eu stiu, poate Curcumin (sofran de India)?
  Cat despre sex, cred ca pentru orice crestin e clar ca se aplica doar in cadrul casatoriei religioase, intre soti. Orice alta relatie este ilegitima, adultera, adica pacat de moarte. Nu „tratam” o boala cu pacatul de moarte… Sfintii preferau sa sufere orice numai sa ajunga in Rai, erau bucurosi de suferinta, caci e mantuitoare. A se vedea cazul copilasilor sfinti de la Fatima, Iacinta si Francisc, care purtau franghii in jurul mijlocului care le rodea pielea, spre intoarcerea pacatosilor. Lumea nu stie ca poate sa ofere suferinta proprie lui Dumnezeu, pentru convertirea pacatosilor. Si atunci suferinta, boala, se transforma in bucurie.

 37. danyel
  Dec 04, 2011 @ 11:32:22

  de ce suntem educati ca alcoolul dauneaza grav sanatatii ! am citit pe aici ca cei care beau moderat ( fara acele excepti unde chiar si o picatura face rau ) au o viiata mai sanatoasa si traiesc mai mult si eu cred ca are dreptate 50ml de tarie sau 1/2 l vin baut in timpul mesei sutnt foarte sanatoase .Concret varul meu bea (nu este alcoolic ,dar bea zi de zi eu nu beau , boala in general nu se leaga de el in schimb eu racesc foarte des , bautul moderat nu dauneaza

 38. vlad
  Feb 10, 2012 @ 18:01:20

  Am un sistem imunitar slab cred,racesc cel putin 4 ori (minim)in fiecare an in perioada septembrie,mai.De un an de zile am descoperit un leac grozav:baie fierbinte la picioare cu completare de apa mai cald si mai cald,fierbinte cit suporta picioarele nici nu ma oparesc,concomitent inhalatie cimbru busuioc,iar mai pun ceaiul de la inhalatie la fiert mai pun apa fierbinte in ligheanul cu apa la picioare,repetitio inca o inhalatie,3-4 inhalatii cu bai fierbinti la picioare.Ideal toata sedinta executata linga aragaz..O sedinta dureaza 30-40 minute dupa care ceai fierbinte ciorapi in picioare si nani pui.Daca fac aceasta sedinta la primele simptome (dureri git la mine)nu mai racesc,daca amin sau neglijez primele simptome raceala ma tine mai putin 2-3 zile.Explicatie posibil stiintifica virusii,au in exterior o membrana epiteliata putin rezistenta la caldura (motiv pt.care nu sint epidemii in iulie) si ridicind in mod artificial temperatura corpului mor.Treaba foarte buna face si ceapa mie imi pare mai eficienta decit usturoiul.

 39. johnny
  Mar 16, 2012 @ 23:21:47

  ceapa absoarbe toti microbii din camera, daca lasati o ceapa taiata pe jumate descoperita, sa nu care cumva sa o mancati . E bomba chimica :) … A fost un caz de epidemie de nu stiu ce boala prin Londra si printre singurii care au rezistat si erau „imuni” sau nu i-a afectat epidemia erau cei dintr-o familie care isi puneau o ceapa intr-un castron cu apa in fiecare camera.
  Usturoiul e bun si el de ingerat dimineata. stimuleaza sistemul imunitar

 40. Daniel
  Mar 21, 2012 @ 19:17:13

  Paracetamolul nu se asociaza niciodata cu aspirina. Poate provoca sangerari duodenale sau chiar ulcer. Plus ca ficatul se poate mari considerabil. Intre tratamentul cu paracetamol si cel cu aspirina este necesara o pauza de 2 zile.

 41. ionut
  Iun 25, 2012 @ 12:20:14

  este o reusita faza cu usturoiu,toata iarna cat am mancat macar cate 2,3 catei de usturoi nu am avut nimic dar cand am incetat acest lucru, adica spre vara am racit instantaneu fara sa ma expun la absolut nimic.Ar mai fi o problema in legatura cu asta asta iarna mai luam si un paharel de tuica la pranz dar pe caldurile astea vara dintr-un paharel ma ia ameteala asa ca o sa recurg la un paracetamol pt ca la aspirina imi da frisoane si racesc mai tare.Am incercat anul trecut cu aspirina si am schimbat un sifonier de toale de parca arunca cineva cu o galeata de apa fiarta pe mine.Ar mai fi ceva de spus daca cumva luati pastile de ex:aspirina sau paracetamol nu le amestecati (bulinele)sau dupa ce va-ti pastilat sa nu mancati usturoi pt ca nu o sa isi mai faca efectu pastilele.

 42. Gabriela Grigore
  Iun 30, 2012 @ 12:47:06

  eu racesc lunar de la sfarsitul lunii octombrie cand am avut o laringita foarte urata care m,a tinut 2 luni acum nu stiu ce sa mai zik pt ca ultimele raceli sunt mai blande adika decat mai ma doare in gat imi curge nasul si este infundat , iar noaptea am un somn agitat un sfat va rog :D

 43. YoValentina
  Sep 18, 2012 @ 06:37:11

  Eu sunt racita akm tocmai cand am inceput scoala 17-09-2012 aja sa trecem mai departe……..deci cum v-am spus sunt racita am febra cand ma culc si cand ma trezasc nu mai am dar am multe stari nazoale cand ma ridic din pat sunt ametita, ma doare capu,imi vine sa cad pe jos si nu imi simt corpul adica daca ma lovesc nu simt. Sa va zic ce antibiotice iau eo:paracetamol,aspirina,fromilid e pentru febra si dureri de cap,la inceput cand iei pastila o sa fie cam gretoasa daro sa te obisnuiesti. Pastila trebuie loata dupa 24 de ore adica ai loat-o la 21:59 adica 22:00 asa si dimieata la 10:00 trebuie sa o iei iara e micuta si galbena va recomand sunt foarte bune pastilutele. Gabriela Grigore iti dau eo un sfat daca nu poti dormi noaptea bea un deai de lamaie cu miere s-au un lapte cald cu miere si ou.Daca laptele cu miere shi ou ti se par gretoase nu pune ou dar eu tea-s sfatui sa pui in 30 de minute ejti ca noua si te simti si

 44. YoValentina
  Sep 18, 2012 @ 06:45:59

  am vrut sa zic si te simti si mai bine si mai inviorata

 45. tiberiu
  Noi 25, 2012 @ 13:14:29

  buna vreau sa intreb si eu pe cineva care stie am o problema anume ca imi suna urechile mai mai tare cand ma pun in pat va rog mult care stie sa imi dea un sfat am si nara dteapta in chisa desi medici mia spus ca dela stres imi suna urechile :((((

 46. edy
  Dec 17, 2012 @ 13:33:44

  fac 20 de aniiii in aprilie anul viitor … de aproximativ un an racesc mereu …. cel mai mult ma deranjeaza durerile in gat … cat despre dureri de cap sau curge nasucul asta e permanent . de obicei am fost la medicu de familie si imi dadea antibiotic mi se desumflau amigdalele sau cum se numesc astea din gat si gata …nu trecea 1 saptamana ca iara se unflau iara febra iara nunputem sa dorm iara nu puteam sa inghit … ceva babesc ceva naturist si sa dea roade…. sa scap de raceala asta ca de fiecare data cu orcce tratament nu scap definitiv de ea

 47. Syrinx
  Ian 16, 2013 @ 18:51:38

  Da, edi pt ca ai o infectie! Am patit si eu asa acum cativa ani si nu am reusit sa ma vindec decat cu leacuri babesti ca sa zic Asa…dar super effective! De exemplu pt amigdale iti arzi un cartof sau doi si ii pui,cu spirt sau bitter suedez intr un pro sop pe care il rule zi si l pui la gat exact unde ai problema…adica pe amigdale! Daca fumezi va fi necesar sa iti pui Mai mult de 1 data si Te vei vindec a Mai greu pt ca fumul e f nociv pt amigdale Mai ales daca sunt infectate! Mult succes!

 48. vitali
  Feb 09, 2013 @ 16:04:31

  super.am ras cu lacrimi sau poate ca asta n-a fost decat rezultatul racelii?! referitor la usturoi + miere am incercat chiar noaptea trecuta dupa ce eram sa ajung cu un etaj mai jos tot foindu-ma in pat si incercand sa imi gasesc pozitia cea mai confortabila. am adormit aproape imediat. am uitat sa amintesc si de 2 ibuprofen pe care le-am luat!

 49. Dande
  Feb 16, 2013 @ 23:35:04

  Bravo,imi place articolul,iar de efectul usturoiului eram constient si inca il folosesc cand racesc :) si ceapa deasemenea.Tot asa :)

 50. sg
  Feb 17, 2013 @ 05:25:22

  Paracetamolul si aspirina NU sunt antibiotice. Antibioticele omoara microbii – paracetamolul si aspirina sunt antipiretice si antiinflamatorii – asta referitor la un comentariu de mai sus.

 51. Ragnar
  Apr 06, 2013 @ 03:17:02

  Imi place articolul ăsta. Am aflaat multe chestii interesante. Si eu sunt genul de persoana care racea rar…chiar erau ani in care nu raceam deloc sau daca raceam in 2-3 zile eram inapoi pe picioare. Asta pana la 18 ani cand am tras o mare pneumonie cu internare and shit. Ideea este ca de atunci am ramas cu o oarecare senaibilitate si racesc des, mai ales perioada noiembrie – aprilie. Cand.ma.tratez imbin naturalul cu medicalul. Trebuie sa menţionez ca de la o vreme, sa zicem 1 an am probleme cu înghiţitul, ca so cand mi se opreşte mancarea in gât. Si pentru ca un rau nu vine singur niciodată mai am momente in care nu pot respira, ca si cand cateva secunde uit cum se face. Niste momente oribile. Mentionez ca am gatul rosu de 1 an deoarece nu imi trece si am si o candida bucala cu care ma lupt de 1 an+. Are cineva idee ce ar trebui sa fac? Nu am nicio idee…

 52. ionutcapris
  Aug 27, 2013 @ 13:42:05

  Scufundările pot cauza răceala? Nu mă refer la genul de scufundări cu echipament ci genul de scufundări în piscine or smth like that.

 53. Adriana
  Sep 10, 2013 @ 18:54:41

  Azi ma apucat o raceala datorita aerului rece si a bacterilor din aer asa ca acest articol e foarte indesit pentru ce am eu ms pt ideile acestea… :D

 54. Emil
  Oct 04, 2013 @ 07:24:54

  Cateva sugestii, pentru o eventuala continuare/completare a articolului:

  La partea cu supa este incompleta informatia. Este foarte important sa fie supa de gaina/pui, deoarece aceasta contine un foarte puternic agent anti-viral, care inhiba replicarea nenorocirilor astea mici :)

  Era important de insistat asupra antibioticelor … sunt inca o gramada de oameni care iau antibiotic in infectie virala, ceea ce este complet gresit daca nu este suprainfectat. Ar trebui adaugat la ghid si modul in care omul simplu face un diagnostic diferentiat intre infectie virala si bacteriana.

  In rest e bun articolul, exceptand partea in care ai uitat sa adaugi la tratamentele medicale stimulatorii imunitatii – tratamente homeopatice, dar probabil nu crezi prea mult in eficacitatea lor.

  Felicitari pentru efortul de a pune impreuna informatii utile … mai ales ca e totul in romana.

 55. salbina
  Oct 27, 2013 @ 18:14:01

  Pentru Andrei-21 : eu mai am perioade din astea din cauza astmului. Deci,poate ti-am dat de banuit.

 56. bia94
  Noi 07, 2013 @ 05:19:28

  Foarte bun articolul asta! Felicitari persoanei care l-a redactat!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Bagi adresa aci, și ești anunțat când o să scriu pe blog. :)

Join 29 other followers

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d blogeri ca acesta: